محمد جوادزاده در ادامه خاطرنشان کرد: اصل بناي بازار مربوط به پيش از دوران صفوي است اما به دليل آسيبهاي وارد شده به اين بنا در دوره شاه عباس صفوي دوباره تعمير و بازسازي و در دوره قاجار نيز به صورت اساسي تعمير شد.
وي با بيان اينکه بازار لار داراي چهار راسته اصلي است که از چهار جهت در چهار سوق به هم ميرسند تصريح کرد: گفته ميشود بازار وکيل شيراز را کريمخان زند از روي اين بازار ساخته با اين تفاوت که بازار وکيل از آجر و بازار لار از سنگ ساخته شد.
وي با اشاره به اينکه بناي بازار لار داراي دو راسته متقاطع است که تقاطع آن را چهارسوقي هشت ضلعي تشکيل داده است اظهارداشت: بناي بازار داراي طاقي گنبدي به ارتفاع تقريباً 5/17 متر است .
به گفته وي؛ براساس مطالعات باستان شناسي تعدادي ستون در دو طرف ورودي جنوبي بازار و در امتداد رواقهاي جديد و در داخل جرز مغازهها ديده شد که نشان ميدهد جلوي بازار داراي رواقي بوده که اين رواق به دليل گسترش فضاي مغازهها از بين رفته و رواق جديدي با وضعيتي نامناسب در اطراف ميدان ساخته شده است.
جوادزاده با بيان اينکه در بررسي انجام شده در چهار سوق بازار با هدف دست يابي به کف اوليه بازار و شناسايي حوضي که بر اساس روايات در اين محل وجود داشته گمانهاي زده شد گفت: پس از برداشت موزاييکها و ملات سيمان در محلي که احتمال ميرفت لبه حوض و کف بدست آيد در عمق هشت سانتيمتري به اولين کف ساروجي تيره رنگ برخورد کرديم.
به گفته اين کارشناس ارشد معماري؛ برخلاف تعميرات صورت گرفته، اين بازار نيازمند تهيه طرح مرمتي جامعي است که بتوان مرمت اصولي بازار را متناسب با شأن و جايگاهش انجام داد و نيز برنامهاي براي ساماندهي فضاي داخلي و خارجي بازار تهيه کرد.
وي بيان داشت: بزرگترين گمانه در محل با هدف دستيابي به ساختارهاي احتمالي مرتبط با بازار و دستيابي به کف هم زمان با بازار نيز زده شد.
وي با بيان اينکه براساس متون تاريخي هيچگونه شواهد باستان شناسي براي اثبات ساخت اين بازار بر روي بنايي قديميتر بدست نيامد گفت:براي روشن شدن اين موضوع بايد پژوهشهاي ميداني وسيع تري در محل انجام شود./119
انتهای پیام/